Επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Αντίπαρο το 2001.
Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά.
Όπως ερωτεύεσαι έναν άνθρωπο, ένα τοπίο, μια μυρωδιά.
Μαγεύτηκα από την ηρεμία της, την απλότητα και την ανεπιτήδευτη φιλοξενία των ανθρώπων.
Θύμιζε την Ελλάδα των παιδικών μου χρόνων.
Όλη η χώρα ένα δρομάκι : δύο εστιατόρια, τρεις καφετέριες στην παραλία και λίγα μαγαζιά για τα απολύτως απαραίτητα.
Ήμουν σίγουρη πια ότι αυτός ήταν ο τόπος στον οποίο θα επέστρεφα κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο!
Σε εκείνη την πρώτη επίσκεψη, μαγεμένη, μίλησα με πολλούς ντόπιους. Ήθελα να μάθω τα πάντα για αυτό το μικρό νησάκι απέναντι από την πολύβουη Πάρο, το οποίο ζούσε στους δικούς του ρυθμούς.
Έτσι γνώρισα τον Β. Τζ, ο οποίος μου διηγήθηκε την ιστορία της αντίστασης του νησιού στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Η Αντίπαρος και το εκκλησάκι του Άη Γιώργη συγκεκριμένα, ακριβώς απέναντι από το δεσποτικό, ήταν το σημείο όπου φυγαδεύονταν για την Αίγυπτο Βρετανοί στρατιώτες και Έλληνες αντιστασιακοί.
Ο πατέρας του ήταν ένας από τους ήρωες πρωτεργάτες της αντίστασης, ο οποίος προδόθηκε, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς.
Διαβάζοντας το άρθρο για την εξουδετέρωση της βόμβας που βρέθηκε δίπλα στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη, θυμήθηκα τις κουβέντες μας και αναπόλησα εκείνες τις μέρες.
Η Αντίπαρος δεν είναι πια η ίδια, αλλά η ιστορία της παραμένει ζωντανή.
Ν Μ
Λίγα λόγια για την «Επιχείρηση Αντίπαρος»
Οι Κυκλάδες τίθενται αρχικά υπό Ιταλική κατοχή καθώς στα νησιά καταφθάνουν άντρες από την Ιταλική διοίκηση Δωδεκανήσων. Ένας λόχος καταλαμβάνει την Πάρο με επικεφαλής τον Τζιοβάνι Ροστικέλι, ενώ στην Αντίπαρο δεν εγκαθίσταται φρουρά. Η γεωγραφική θέση της Πάρου ήταν ακριβώς στη μέση της απόστασης μεταξύ Πειραιώς και Κρήτης, και έτσι αποφασίζεται να δημιουργηθεί εκεί μυστική βάση υποβρυχίων με διττό σκοπό. Αφενός να μετατραπεί σε κόμβο φυγάδευσης στρατιωτών, πρακτόρων, αντιστασιακών και πολιτικών, και αφετέρου να βοηθήσει στην ανταλλαγή πληροφοριών για τις νηοπομπές των Γερμανών προς την Κρήτη, όπου αναμενόταν να δοθεί η τελική μάχη.
Η βάση δημιουργείται στο απάνεμο στενό μεταξύ Δεσποτικού και Αγίου Γεωργίου Αντιπάρου.
Επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο Άγγλος Τζον Άτκινσον και ο επίμονος ανθυποπλοίαρχος Χάρης Γραμματικάκης. Έτσι ξεκινάει η μυστική επιχείρηση «Αντίπαρος». Οι Άτκινσον και Γραμματικάκης συναντιούνται με τον τότε δήμαρχο Πάρου Μιχάλη Κρίσπη και τον αρχηγό χωροφυλακής Πάρου ταγματάρχη Ζαμπέτα.
Κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση «Αντίπαρος» έπαιξαν τρεις άνθρωποι. Ο Σπύρος Τζαβέλας, ο Γιάννης Πατέλης και ο Ιταλός σταρτιώτης Βέρο Λικέρι.
Οι δύο πρώτοι φιλοξενούν στα σπίτι τους εκατοντάδες Ελλήνων και Άγγλων αντιστασιακών που μέσω Πάρου φυγαδεύονταν προς Κρήτη ή Αλεξάνδρεια. Ο Βέρο Λικέρι ήταν ένας Ιταλός αντιφασίστας που είχε αναπτύξει έντονη δράση κατά του καθεστώτος Μουσολίνι, και ο οποίος έτρεφε βαθιά αγάπη και θαυμασμό για την Ελλάδα.
Δυστυχώς τα νέα για την ύπαρξη της βάσης της Αντιπάρου αρχίζουν να κατακλύζουν τα σοκάκια της πρωτεύουσας Παροικιάς. Οι φήμες σε συνδυασμό με κάποια λάθη και έντονες τοπικές αντιζηλίες, έχουν ως αποτέλεσμα την αποκάλυψη του μυστικού.
Οι Ιταλοί είχαν παρατηρήσει την ύπαρξη αγγλικών τσιγάρων, καπνού, μπισκότων και τζιν στα καφενεία και τα σπίτια των παριανών. Επίσης έχουν αρχίσει και κυκλοφορούν νέα που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη του πολέμου, τα οποία προέρχονται από αγγλικές εφημερίδες και κάποια παράνομα ραδιόφωνα. Το μεγαλύτερο όμως λάθος ήταν η ανακάλυψη εκατοντάδων βρετανικών κονσερβών στη Αντίπαρο. Μάλιστα λέγεται ότι ο Ιταλός διοικητής ενημερώνεται για την ύπαρξη της βάσης της Αντιπάρου από ανώνυμο γράμμα, χωρίς όμως να δώσει ιδιαίτερη σημασία.
Τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και ο Ιταλός διοικητής Ροστικέλι, στέλνει άντρες του στον Άγιο Γεώργιο για να ψάξουν την περιοχή. Αμέσως κατευθύνονται στο μοναδικό σπίτι της περιοχής, το casa rosa(δηλαδή το κόκκινο σπίτι) του Σπύρου Τζαβέλλα. Όμως δεν εισέρχονται εντός της οικίας, μάλλον γιατί έχουν πληροφορηθεί ότι μέσα κρύβονται Άγγλοι στρατιώτες. Επανέρχονται αφού έχει πέσει το βράδυ, ενισχυμένοι από διμοιρία που είχε φτάσει από την Σύρο.
Παρά τις αγωνιώδες προσπάθειες του Ζέλου Ραγκούση και του Φραγκίσκου Τσαντάνη, οι Άγγλοι δεν ενημερώνονται και ακολουθεί συμπλοκή με πυροβολισμούς και χειροβομβίδες. Από την ανταλλαγή των πυροβολισμών πέφτει νεκρός ένας Ιταλός στρατιώτης, ενώ όλοι οι χωρικοί, καθώς και οι Άγγλοι του Άτκινσον συλλαμβάνονται και στέλνονται αρχικά στη Σύρο.
Την επόμενη μέρα κανείς δεν κυκλοφορούσε σε Πάρο και Αντίπαρο. Είχε επιβληθεί άτυπος στρατιωτικός νόμος, ενώ οι Ιταλοί έγιναν βιαιότατοι και ήλεγχαν με αυστηρότητα τις ποσότητες τροφίμων που υπήρχαν.
Στην επιχείρηση Αντίπαρος λάβαν μέρος παριανοί και αντιπαριώτες που δεν λογάριασαν τον φόβο και τις ενδεχόμενες συνέπειες. Αυτοί ήταν οι: Φραγκίσκος Τσαντάνης, Νικόλαος Τσαντάνης (γνωστός και ως "Νταλιός"), Βασίλης Πατέλης, Γιάννης Πατέλης, Νικόλαος Μουρλάς, Πολυχρόνης Μουρλάς, Μανώλης Τσαντάνης, Αγαπητός Κατρής, Ζέλος Ραγκούσης, Θωμάς Παντελαίος, Μιχάλης Κρίσπης, Αργύρης Μαρινόπουλος, Γιάννης Βάγιας, Θεολόγος Ρούσος, Ιάκωβος Ργκούσης, ταγματάρχης Ζαμπέτας και ο Ιταλός Βέρο Λικέρι, Γ. Καπούτσος.
Πηγή: www.paros24.gr
Βατραχάνθρωποι του Π.Ν εξουδετερώνουν βλήμα του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Αντίπαρο
Το σημείο όπου βρισκόταν το βλήμα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και για τον λόγο αυτό διατάχθηκε να γίνει η άμεση μεταφορά του σε ασφαλές σημείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλεία
Εντυπωσιακές εικόνες από την εξουδετέρωση πυρομαχικού το οποίο βρισκόταν ένα μέτρο από την ακτή και 100 μέτρα από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Αντίπαρο, κατέγραψε βίντεο του protothema.gr. Το σημείο όπου βρισκόταν το βλήμα που χρονολογείται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο και για τον λόγο αυτό διατάχθηκε να γίνει η άμεση μεταφορά του σε ασφαλές σημείο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Την επιχείρηση οργάνωσε το Πολεμικό Ναυτικό με την συνδρομή της διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών η οποία έστειλε ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών. Το βλήμα αφού μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο εξουδετερώθηκε.
Δείτε το βίντεο εδώ
Πηγή: www.protothema.gr